Căzănești este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din 12 sate:

1.Garbovatul de Sus ( din care face parte cătunul Știucani)
2.Ilovu
3.Suharu
4.Cazanesti
5.Jignita
6.Valea-Cosustei ( reședință)
7.Govodarva
8.Paltinisu
9.Rosia
10.Severinesti ( din care fac parte cătunele Valea-Alunului și Carnecesti )
11.Poiana
12.Ercea

Suprafata comunei este de 80 km pătrați și de la întrarea în comuna pana la ieșire este străbătută de DJ 671 E pe o lungime de 15 km.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Căzănești se ridică la 2.303 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.786 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (97,92%). Pentru 1,95% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (97,13%). Pentru 1,95% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională. Comuna Căzănești este administrată de un primar și un consiliu local compus din 11 consilieri. Primarul, Aurel Popescu, de la Partidul Social Democrat, este în funcție din octombrie 2020. 

Comuna Căzăneşti este situată în partea de nord-est a judeţului, având o suprafaţă de 80km2 şi se învecinează: la nord cu comuna Broşteni, la sud cu comunele Huşnicioara şi Prunişor, la vest cu comunele Siseşti şi Malovat, iar la est cu comuna Corcova. Faţă de Municipiul Drobeta Turnu Severin este amplasată la o distanţă de 28 km, iar de oraşul Strehaia la cca. 30 km Activități specifice zonei:

  • Agricultură
  • Cultivarea pământului
  • Creşterea animalelor
  • Activităţi comerciale
  • Exploatarea nisipului cuarţos în localitatea Girbovatu de Sus